Nåden och sanningen, Anden och Ordet! Korset!

Nåden och sanningen, Anden och Ordet!
Joh 1:16-18 Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd. Ty lagen gavs genom Mose, nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus. Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud, och är hos Fadern, har gjort honom känd.
2 Tim 1:7 Ty den Ande som Gud har gett oss gör oss inte modlösa, utan är kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.
Tit 2:11-14 Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor. Den fostrar oss att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och att leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är, medan vi väntar på det saliga hoppet, att vår store Gud och Frälsare Jesus Kristus skall träda fram i härlighet. Han har offrat sig själv för oss för att friköpa oss från all laglöshet och rena åt sig ett egendomsfolk, som är uppfyllt av iver att göra goda gärningar.
Om nåden är en kraft som fostrar oss att leva gudfruktigt, rättfärdigt och rent, vad är det som ger oss den kraften? Den Helige Ande. Nåden är den Helige Ande, och kallas också nådens Ande! (Hebr 10:29)

Om det är den Helige Ande som leder oss, leder han oss då till själviskhet och egoism eller ödmjukhet och förkrosselse? Om den Helige Ande undervisar för han oss då till en kunskap som förhärligar människan eller Jesus? Om den Helige Ande, nådens Ande är den som fostrar oss, ger Han oss inte då kraft att leva gudfruktigt, rättfärdigt, anständigt, att säga nej till ogudaktiga begär och världsliga begär? Tänk efter innan ni säger ni har den Helige Ande, för den Helige Andes uppgift är att helga oss och föra oss in i hela sanningen. Den Helige Ande lär oss om allting och det är inte lögn, med andra ord, det är inget som går emot sanningen i Guds ord, för Han ska ta av det som tillhör Kristus och undervisa oss. Anden ska göra oss lika Kristus, i kärlek, glädje, frid, tålamod, mildhet, godhet, tro, saktmodighet, självbehärskning. Om detta inte finns är det ett tecken på att den Helige Ande inte undervisar oss.

Därför kan vi inte använda nåden som ursäkt för ett ohelgat liv, ett utsvävande liv. Det är den Helige Andes uppgift att undervisa oss att göra tvärtom. Nämligen att leva rätt inför Gud, att följa Jesu exempel och ta vårt kors på oss varje dag och följa Jesus.

Kravet på helighet kom genom Mose, men kraften till helighet och sanning kom till oss genom Jesus. Genom lagen förstår vi att vi är förtappade, men genom nåden förstår vi att vi har fått barmhärtighet.
Vi säger vi är frälsta av nåd. Ja, om vi verkligen är frälsta så kommer vi inte längre kunna leva oheligt, orent eller som tidigare. Vi har fått nåden enligt Tit 2:11-14 som då fostrar oss, vi har fått den Helige Ande som gåva och Anden har blivit utgjuten i våra hjärtan.

Om vi blir frälsta av nåd är det precis det som kommer ta form i våra liv: att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och att leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är och inte längre leva som hedningarna lever, förmörkade till förståndet och förhärdade i sina hjärtan. Vi har nu fått Hjälparen, den Helige Ande, genom vilken vi nu har fått lagen skriven i våra hjärtan. Och vad var det nåden var till för? Att hålla lagen. Att hålla lagen i egen kraft kallas lagiskhet. Att inte hålla lagen kallas laglöshet. Lagen är inte svår att hålla om man har fått nådens ande i sitt bröst. Den är enkel, för vad Gud kräver av oss gör vi av ren kärlek, till Gud och människor. Den som älskar sin näste uppfyller lagens krav. Den som vandrar i Anden håller lagen. Detta är lagen inte emot.

Korset!
Några kanske tänker: Tack Jesus, jag ÄR ödmjuk, jag ÄR god, jag ÄR helig. Men det är inte tanken med denna undervisningen. Tanken är att föra oss fram till korset, och därifrån ödmjuka sig och be Gud uppenbara för oss våra svagheter och inte hålla oss själva för visa. Vi bedrar oss själva om vi har en utgångspunkt i vår egen förträfflighet utan att ha kommit till Gud för att se om våra gärningar verkligen ÄR gjorda i Gud. När korset uppenbaras för oss, träder en verklig ödmjukhet in, en verklig sanning tar över, en verklig bild av verkligheten så som Gud själv ser oss. Och det är därifrån vi börjar bygga på den stadiga grunden. Korset är det ställe vi kommer med oss själva, våra fantastiska gärningar och lägger ner dem inför Gud, inte bara synden som vi ser den, utan också våra egna förträffliga och goda gärningar. För vid korsets fot börjar vår vandring med Jesus, och vill vi vandra med Jesus varje dag behöver vi också komma till korset varje dag. Där lär vi oss att hata livet i den här världen med alla frestelser, lögner, villfarelser, och onda gärningar.

Låt nåden få fostra dig! Gå genom korset till Guds tron för att få nåd till hjälp i rätt tid!

Inlägg i gruppen The Holy Remnant den 19 Maj 2017
Share:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Translate this page!

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Summa sidvisningar

Använder Blogger.

Etiketter

Bloggarkiv

Bloggintresserade