Hebrew Root - Hebreiska Rötter-rörelsen

Du kanske inte har hört talas om Hebrew Root rörelsen eller vet hur de sprider sitt budskap, och det kan bero på några enkla faktorer.
  • Ledarskapet i församlingen känner inte till deras lära, eller har aldrig hört talas om Hebrew Root.
  • Oftast vet man inte om hur djupt felaktig deras doktriner är och tar emot dessa som ”bröder” i Kristus.
  • Många församlingar tycker det är obehagligt eller onödigt eller känner ett motstånd mot att påpeka falska läror.
Mest känd är Mark Biltz, även känd som "Rabbi" Biltz. Mig veterligen har Biltz inga judiska rötter, utan är uppväxt som katolik. Han började intressera sig för Judiska Studier när han gick på Kansas Newman College. 2009 startade han El Shaddai Ministries, för att "återställa Jesu judiskhet". 

"Blood Moon Biltz" 
Mark Biltz Havdala moments - Aaronic benediction.
Bilden hämtat från Radio Lightouse's hemsida. 
Michael Rood är en annan ledande gestalt, känd för sitt program A Rood Awakening. 
"Rabbi" Michael Rood
Kända svenska Hebrew Root:are är Peter BjörkLars EnarssonMikael Enroos och Samuel Lekardahl. Enros var Lekardahls mentor under många år. 

Mikael Enroos fru, Sanna, har en bibelskola på Youtube för Hebreiska Rötter-läran innehållande 15 stk. videos med titlar som "Sanningen om Symboler" och "Hebreiska rötternas helande kraft". Sök på Enroos Ministries. 
Sanna Enroos

Hebrew Root
 gömmer sina sanna läror och presenterar sig oftast som någon som önskar informera de kristna om deras judiska rötter. Ju mer den kristne involveras i detta, ju fler avvikande läror kommer de försiktigt introducera. Det finns tre varningssignaler du behöver känna till om hur Hebrew Root rörelsen sprider sin lära:
  • Alla kristna måste följa en kosher diet.
  • Sabbaten kan bara firas på lördagar.
  • De judiska högtiderna och festdagarna ska firas även idag.

Mycket av detta har redan Adventisterna anammat och spridit, och Hebrew Root liknar i mångt dessa. Matreglersabbatenfestdagar och högtider inkluderas också där. Vill du förstå Hebrew Root och deras förföriska läror behöver du bara läsa Paulus brev till galaterna och kolosserna. Där beskrivs hur ett tillägg till evangeliet behövs för att bli frälsta. Dessa kallar Paulus för falska bröder.
Den hermeneutik Hebrew Root använder sig av baseras på tre grundläggande antaganden:

  1. Allt vad Gud någonsin har befallt oss som söker Honom (detta inkluderar judarna, deras förfäder, deras efterkommande, OCH kristna) gäller även idag (inklusive den levitiska lagen).
  2. Hedniska kristna är ”inympade” i det judiska, något som de tolkar till att betyda att hedningar måste anta judiska traditioner om de verkligen önskar mogna och behaga Gud.
  3. Precis som alla andra kulter, har Hebrew Root en egen version av Bibeln, som då är den ende versionen du tillåts använda.

Hebrew Names Bible kallas också Restored Name version (baserad på King James Version), och använder hebreiska namn och termer för t.ex. städer och prästerskap. Även namnet Jesus byts ut mot det hebreiska namnet. Jag ger här två exempel: Första exemplet är från Matteus 1:1-4. Andra exemplet är från Matt. 2:1-8
1 The book of the generation of Yeshua the Messiah, the son of David, the son of Avraham. 2 Avraham became the father of Yitzchak. Yitzchak became the father of Ya`akov. Ya`akov became the father of Yehudah and his brothers. 3 Yehudah became the father of Peretz and Zerach by Tamar. Peretz became the father of Hetzron. Hetzron became the father of Ram. 4 Ram became the father of `Amminadav. `Amminadav became the father of Nachshon. Nachshon became the father of Salmon. 
1 Now when Yeshua was born in Beit-Lechem of Yehudah in the days of Herod the king, behold, wise men from the east came to Yerushalayim, saying, 2 "Where is he who is born King of the Yehudim? For we saw his star in the east, and have come to worship him." 3 When Herod the king heard it, he was troubled, and all Yerushalayim with him. 4 Gathering together all the chief Kohanim and Sofrim of the people, he asked them where the Messiah would be born. 5 They said to him, "In Beit-Lechem of Yehudah, for thus it is written through the prophet, 6 'You Beit-Lechem, land of Yehudah, Are in no way least among the princes of Yehudah: For out of you shall come forth a governor, Who shall shepherd my people, Yisra'el.'" 7 Then Herod secretly called the wise men, and learned from them exactly what time the star appeared. 8 He sent them to Beit-Lechem, and said, "Go and search diligently for the young child. When you have found him, bring me word, so that I also may come and worship him." 
Detta med att blanda hebreiska in i en grekisk text har Jehovas Vittnen redan gjort med sin Nya Världens Översättning. Du kan läsa Hebrew Names Bibeln här och här.

Det kan vara bra att veta den judiska bakgrunden, historia och att känna till de judiska sederna, t.ex. varför högtiderna firades och vad dem pekade på. På så vis blir Hebrew Names Bibeln ett alternativ för vidare studier. Men längre än så bör vi inte gå. 

De hebreiska orden för prästerskap – kohanim och skriftlärda – sofrim, blir förvirrande och avleder våra tankar från budskapet i texten. Det blir också fort tröttsamt att läsa en text som bytt ut alla namnen med hebreiska. Ögonen fastnar vid olika namn och hur det ska uttalas. En del ord är också onödiga att översätta till hebreiska.

Att trycka på det hebreiska, i stället för det himmelska budskapet, har flera nackdelar. En är att texten blir svårläslig, en är att man fastnar i orden i stället för i Ordet, en annan men allvarlig nackdel, eller rättare sagt farligare konsekvens, är att den som uttalar de hebreiska orden och använder det hebreiska namnet Yeshua, upplever sig mer ”kristen”. Det är också dragningskraften hos Hebrew Root, att man blir ”mer” kristen än andra hedna-kristna, då man nu följer judiska seder och kan de hebreiska namnen. I mina diskussioner på FB har jag ofta fått höra att "djävulen har lurat oss att Jesus är namnet över andra namn". Han heter Yeshua och inte Jesus. Problemet för dessa är att det finns flera varianter av "hebreiskans" Jesus. Är det Yehoshua, Yahshua eller Yeshua? Här hävdar  dessa att vi hedningar alltid har tillbett Gud på fel sätt, och använt fel namn i våra böner. En märklig sak att säga. Konsekvensen med detta resonemang blir att ALLA som åkallat Jesu namn har gått förlorade. Namnet Jesus har använts av oss hedna-kristna så länge församlingen har funnits till och vi känner till de svenska namnen på Israels städer och personer. Det räcker gott och väl. Att tillbe Gud i ande och sanning avgörs alltså inte av att man åkallar Yeshua, Yehoshua eller Jesus. Man tappar här fokus på det centrala i Guds ord och något annat kommer in. 

Hebrew Root tilltalar alltså det köttsliga sinnet istället för att bygga upp den inre människan i kunskapen om Kristus. Hebrew root fokuserar så mycket på det judiska att hedna-kristna känner underlägsenhet och det judiska upphöjs till en nivå en hedning  i sanning aldrig kan nå.

Så här argumenterade ”rabbi” Peter Björk  med mig i en diskussion för några år sedan:
Paulus evangelium av att fira sabbat, hålla högtiderna och lyda lagen. Den som inte gör det i tro på Messias är förbannad. Förstår att du inte har tid att studera Guds ord eller besvara utifrån ordet. Du verkar inte ha haft tid att lära dig mycket Guds ord alls. Du verkar inte ens ha fattat att det vi, håller oss till är "Christian roots" Men varför är du så antisemitiskt nedvärderande mot all judiskt? Jesus är jude. Älskar du Jesus så har du jewish roots. Eller borde ha. Om du nu ens är frälst.
Som ni kanske la märke till i citatet, så anklagades jag av ”rabbinen” att: inte studera ordet, att vara anti-semitisk, att inte älska Herren även att jag inte var frälst. Allt på grund av att jag inte svalde ”rabbinens” hebreiska rötter-lära. Många har råkat ut för detta och en del har tappat tron genom en sådan anklagelse. Ett sådant uttalande är inte gjord i den Helige Ande. 

För mig är det ett stort mysterium hur en hedna-kristen kan gå tillbaka till denna uppenbart falska lära som så utförligt bekämpades av apostlarna i brev efter brev. Ett ännu större mysterium är hur en hedning plötsligt kan bli en ”judisk” rabbin. Men det största mysteriet är hur dessa har kunnat missa Jesu ord i Matteus kapitel 23:
Matt. 23:8 Men ni ska inte låta er kallas Rabbi, för en är er Läromästare, Kristus, och ni är alla bröder.
Orsaken till att de låter kalla sig rabbi ger Jesus i verserna innan:
Matt. 23:6-7 Och de älskar den främsta platsen vid middagarna och de främsta platserna i synagogorna och vill bli hälsade på torgen, och av människorna kallas RabbiRabbi.
Den egna äran är alltså orsaken till detta. Köttets gärningar med andra ord, och inte något vår Herre har befallt, inte heller är man då ledd av Anden. Vi såg också ”rabbinens” förvrängning av Paulus evangelium, där ”rabbinen” påstår att Paulus evangelium är att fira sabbat, hålla högtiderna och lyda lagen. ”Rabbinen” blandar här alltså tron på Jesus Kristus och Hans verk på korset, med att hålla lagen, fira högtiderna, och hålla sabbat. Men om någon gör ett tillägg så förfalskas det enkla evangeliet beskriven i Luk. 24:46-48. Att ”hålla lagen” menas här med att Mose lag fortfarande är verksam, ett tydligt avsteg från Romarbrevet och Galaterbrevets undervisning. (Läs vidare: Guds Lag – Kristi lag, Guds Tio Budord). 

Det kallas av Paulus laggärningar om vi försöker behaga Gud genom att hålla Mose lag. Lagen kom för att visa på synden och för att hela världen skulle stå skyldig inför Gud. (Rom. 3:19) och därför kan inget kött bli rättfärdiga inför honom genom laggärningar, för genom lagen kommer kännedom om synd (Rom. 3:20). Laggärningar har aldrig kunnat behaga Gud, för utan tro är det omöjligt att behaga Gud. Laggärningar kan alltså inte göras i tro.

Det är därför en förvrängning av evangeliet att säga Paulus undervisar att vi måste hålla Mose lag, de levitiska lagarna och de dietetiska lagarna för att stå rättfärdiga inför Gud. Paulus säger tvärtom: Vi befäster lagen genom tron, eftersom lagen nu är skrivna i våra hjärtan genom den Helige Ande. Vi kan inte bryta mot lagen eftersom vi har fått del av gudomlig natur. Vi älskar nu Gud av hela vårt hjärta, vår själ, vårt förstånd och vår kraft, och vi älskar vår nästa som oss själva. Det är detta som är lagens fullbordan att vi lever i kärleken. Yttre bud har aldrig kunnat frälsa. Även på Gamla Testamentets tid var tron nödvändig för frälsningen. Redan Habackuk säger att den rättfärdige ska leva genom sin tro. Lagen är också bara en skuggbild av Kristus som skulle komma, och då menas allt av offer, allt av tjänst, även allt i tabernaklet, allt pekade mot Kristus. Skådebröden, ljusstaken, nådastolen, färgerna på allt tyg, prästernas kläder, Israels stammars lägeruppställning, påsken, pingsten och försoningsdagen. Allt pekade mot en person, Jesus Kristus, Guds Son. Israel fick alltså evangeliet predikat för sig genom förebilderna i Mose lag, även om de inte förstod det.

Hebrew Root:are vill vara lärare i lagen men förstår varken vad de säger, eller vad de med sådan säkerhet uttalar sig om. Orsaken ligger i det köttsliga sinnet, i den egna äran, i exklusiviteten, i att de inte förstår vad eller vem lagen är till för. Paulus skriver mycket om detta då han ofta fick en svans efter sig av judaiserande lärare överallt där han grundade församlingar och de spred sin villolära till fördärv för många troende. 

Vi vet att lagen är god, om man brukar den rätt. Hur kan man bruka lagen? Genom t.ex. evangelisationen där vi påvisar hur synden tar sitt uttryck och hur Gud ser på detta och att vi därför ser vårt behov av frälsning; eller genom vår undervisning där vi undervisar vad synd är, något som få idag verkar veta. Många missar detta viktiga ord: Lagen är INTE till för de rättfärdiga! De rättfärdiga behöver alltså ingen lag. Om du är rättfärdig genom tron på Kristus, så uppfyller du lagen, Kristi lag! Lagen är till för laglösa och olydiga, ogudaktiga, syndare, oheliga, oandliga, mördare, dråpare, otuktiga, homosexuella, slavhandlare, lögnare, menedare, och allt annat som strider mot den sunda kristna läran – det evangelium vi har fått överlämnat en gång för alla – den salige Gudens härliga evangelium om frälsning genom omvändelse och tro på Kristi gärningar. Du kan läsa om detta i 1 Tim. 1:7-11. Och syftet med den här förmaningen är kärlek av ett rent hjärta och av ett gott samvete och en uppriktig tro; att vi inte faller för det ”andra” evangeliet!

Alla andra evangelier leder till slaveri och för dig under förbannelse. Du lär alltså inte känna sanningen, Jesus Kristus, och därigenom göras fri. Det har allvarliga konsekvenser och det är inga tomma ord Paulus skriver i Galaterbrevet 1:6-9 ”Det förvånar mig att ni så snart avfaller från honom som har kallat er i Kristi nåd, till ett annat evangelium, fast det inte finns något annat. Men det finns några som förvillar er och vill förvränga Kristi evangelium. Men även om vi eller en ängel från himlen predikar ett annat evangelium för er, än det som vi har predikat för er, så vare han förbannad! Såsom vi redan förut har sagt, så säger jag än en gång: Om någon predikar ett annat evangelium för er än det ni har tagit emot, så vare han förbannad!

Kan man vara Kristi tjänare och predika ett annat evangelium? Och varför predikas ett annat evangelium? Det är människor man vill vara till lags, och då är man inte längre Kristi tjänare. Korsets blodiga budskap sopas undan för ett annat, finare och mer tilltalande budskap där människobud och yttre krav läggs på dig. Yttre krav nöter ut din kärlek till Herren, gör dig hård mot dina syskon,  och försöker du leva under lagen ska du dömas av lagen (Rom. 2:12). 

För galaterna var det att de behövde omskäras för att vara "sanna troende" (Gal. 5:2ff). För korinterna var det ”framgångspredikanterna”, pengagiriga övermåttan höga apostlar, som predikade en annan Jesus, ett annat evangelium i en annan ande. (2 Kor. 9-12). Kolosserna hade också stött på dessa fängslande läror. Paulus skriver detta för att ingen ska bedra oss med övertalande ord, röva bort oss genom filosofi och tomt bedrägeri efter människors traditioner, efter världsliga läror, av sådana som dömer oss ifråga om mat och drycksabbathögtid eller nymånad, såna som har änglasyner, studerar sånt som han säger säg ha sett men som ingen annan förstått – gnosticism, och dessa är bara uppblåsta av sin gnosis och har inte Guds kärlek i sig. (Kol. 2:4, 8, 16-18). De drivs inte av kärlek till sanningen, utan har dolda motiv. Dessa för in församlingen under förbannelse och ut ur Guds sanna nåd!

Om du har fastnat i detta är mitt råd att dra dig ur snabbast möjligt och uppsöka en levande kristen församling där Guds hela rådslut predikas. Jag råder dig också att avsäga dig allt du lärt där, och bekänna det som synd inför Herren. Han har omsorg om dig och känner till allt du gått igenom. Han vill upprätta dig från det felaktiga och föra dig in i sin nåd igen. Han vill upprätta den uppriktiga tron på Honom så du kan älska Honom av ett uppriktigt hjärta och kan leva med ett gott samvete inför Herren.

Guds frid.


Del 7 | Del 9

Share:

2 kommentarer:

  1. Det låter först så riktigt att vi som kristna ska lära känna våra "Hebreiska rötter". Men precis som i Jehovas Vittnen ligger här ett riktigt stort bedrägeri. Ett bedrägeri som leder inte bara in i laggärningar utan även till en slags exklusivitet att man sett mer än andra och utgör de enda riktigt sanna kristna.

    Man förmedlas en känsla att man inte skulle vara Jude - vänlig utan atisemit och ohelig som inte firar de Judiska sederna riterna och högtiderna och borde skämmas. De fängslar de kristna tillbaka in under den lagiskhet som Paulus så skarpt varnar för i Galaterbrevet.

    Typiskt för liknande förföriska sekter är också att man inte enkelt ska be till Jesus. Jehovas Vittnen ber till Jehova. I många sammanhang där man proklamerar väckelse under och tecken så ber man till Fadern eller Anden eller Herren.

    Men man undviker det namn som vi uppmanats att åkalla namnet Jesus som är namnet över alla andra namn. Som också är det namn som Stefanus åkallade när Han stenades för sin tro och sade: Herre Jesus tag emot min ande.

    Här vändes det nu till i denna förföriska sekt att det enbart är det Hebreiska namnet för Jesus som är det rätta och får det till på ett ockult sätt att det är själva bokstäverna det sitter i.

    Men det sitter inte i själva bokstäverna och dess uttal. Det sitter i vilken person som man åberopar. Den Jesus som var "Guds fullhet lekamligen", "Kristus kommen i köttet". Den Kristus som var "Ordet som var hos Gud, som var Gud och som vart kött".

    Den Kristus där "Gud var i Kristus och försonade människorna med sig själv". Den Kristus i vars person Gud och människa aldrig skildes åt utan att Kristus kunde bära fram det RENA offret av Kristi persons(Gud och människa förenade) kropp och blod på korset. Den Kristus som förenad med Gud inte kunde behållas av den kroppsliga döden utan som kroppsligen uppstod.

    Den kärlekslösa, aggressiva avhyvling som ”rabbi” Peter Björk gav Jon- Are visar på vilken avsaknad av Andens frukt som dessa människor besitter när de i sin exklusivitet ska mästra andra.

    SvaraRadera
  2. Sätter in länkar kring de mest kända "Hebro- förförarna" i Sverige.

    Lars Enarson:

    https://hafosfunderingar.wordpress.com/2019/01/14/lars-enarson/

    https://hafosfunderingar.wordpress.com/2019/03/30/kjell-sjoberg-lars-enarson/

    Enroos och Lekardal:

    https://hafosfunderingar.wordpress.com/2019/04/09/naddes-av-en-undran-kring-mattias-lekardal-mikael-enroos-och-divine-mission/

    https://hafosfunderingar.wordpress.com/2019/05/04/trion-enroos-lekardahl-och-sallander/

    https://hafosfunderingar.wordpress.com/2019/05/04/varfor-varnar-du-for-enroos/

    SvaraRadera

Translate this page!

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Summa sidvisningar

Använder Blogger.

Etiketter

Bloggarkiv

Bloggintresserade